Dunaújvárosi
Vizsgaközpont
Vizsgázz gyorsan, egyszerűen, sikeresen!

Vizsgára jelentkezés

  • szakmai vizsgáracsak az a jelentkező bocsátható, aki érvényes jelentkezési lappal rendelkezik, illetve a képzési és kimeneti követelményekben (a továbbiakban: KKK) található feltételeket teljesítette. A vizsgára való jelentkezéssel egyidejűleg kell benyújtani – rendelkezésre állás esetén – a valamennyi előírt képzési évfolyam és az egybefüggő szakmai gyakorlat eredményes teljesítését igazoló, a képző által kiállított hiteles dokumentumokat.

A jelentkezőnek legkésőbb a szakmai vizsga megkezdéséig igazolnia kell, hogy a szakmai vizsgára bocsátáshoz szükséges, a KKK-ban meghatározott esetleges további feltételekkel is rendelkezik. 

A jelentkezéshez csatolt igazoló dokumentumokat a Vizsgaközpont ellenőrzi. A jelentkezési határidő lejárta után legfeljebb 10 nappal a jelentkező írásbeli elektronikus tájékoztatást kap a jelentkezés elfogadásáról, illetve felszólítást kaphat a hiányzó dokumentumok pótlásáról.

Amennyiben a jelentkező a jelentkezéskor, vagy legkésőbb a szakmai vizsga megkezdéséig nem igazolja, hogy megfelel a szakmai vizsgára bocsátás feltételeinek, úgy jelentkezését a Vizsgaközpont törli, melyről a jelentkező írásbeli elektronikus tájékoztatást kap.

  • Képesítő vizsgáracsak az a jelentkező bocsátható, aki a vizsgára jelentkezés, illetve a programkövetelményekben (a továbbiakban: PK) található vizsgára bocsátáshoz szükséges előfeltételeket teljesítette. A vizsgára való jelentkezéssel egyidejűleg – rendelkezésre állás estén – kell benyújtani a képzés követelményeinek teljesítéséről a képző intézmény által kiállított tanúsítványt, illetve minden egyéb, az érintett vizsgához tartozó PK-ban a vizsgára bocsátás előfeltételének meglététét igazoló dokumentumot. 

A jelentkezéshez csatolt igazoló dokumentumokat a Vizsgaközpont ellenőrzi. Jelentkezési határidő lejárta után a jelentkező írásbeli elektronikus tájékoztatást kap a jelentkezés elfogadásáról, illetve, ha szükséges felszólítást a hiányzó dokumentumok pótlásáról.

Amennyiben a jelentkező a jelentkezéskor vagy a jelentkezési dokumentumok ellenőrzését követő hiánypótlásra felszólítást követően, a megadott időpontig nem igazolja, hogy megfelel a képesítő 

vizsgára bocsátás PK-ban meghatározott feltételeinek, úgy a jelentkezését a Vizsgaközpont törli, melyről jelentkező írásbeli elektronikus tájékoztatást kap. 

Képesítő vizsgát a vizsgázó a jelentkezést megelőző 30 nappal érvényben lévő PK-k alapján kezdeményezhet. Az elvégzett képzés tanúsítványának birtokában a vizsgázó a vizsgára időkorlát nélkül jelentkezhet. A Vizsgaközpont vezetője, amennyiben a képzéskor érvényben lévő PK-k közötti eltérés meghaladja a 25%-ot, további vizsgafeladatokat írhat elő a PK-ban megfogalmazott vizsgafeladatok mellé.